tiistai 5. tammikuuta 2016

Visuaalinen analyysi - tehtävä museossa


Vierailin Jyväskylän taidemuseon Holvissa 8.12.2015 Matkalla maan keskipisteeseen -näyttelyssä.


Oma taidenäkemykseni

Pidän hyvin monipuolisesti erilaisesta taiteesta. Mielestäni ydin hyvässä taideteoksessa on jokin idea, joka tekee juuri siitä teoksesta omanlaisensa. Tämä pätee kaikenlaisissa taideteoksissa, olivat ne sitten maalauksia, veistoksia tai mitä tahansa. Mielestäni on hienoa hoksata taideteosta tarkastellessa juuri sen työn ajatus, ja todeta, että enpä olisi itse keksinyt tuollaista. Joskus taiteessa sykähdyttää myös toteuttamiseen vaadittu taito. Näin esimerkiksi hyvin pikkutarkan ja taitavasti tehdyn piirroksen tai maalauksen kohdalla. Lisäksi minuun vetoavat taideteokset, joihin pääsee osalliseksi. Esimerkkinä kokonainen huone, josta on tehty taideteos.

Teos

Valitsin tarkasteltavaksi Kalle Leinon teoksen ''Eggplant'', joka oli maalattu öljyvärein kankaalle. Teos oli vuodelta 2015. 

Ensimmäisenä huomioni teoksessa kiinnitti hieno syvyysvaikutelma. Näin siinä etualalla hedelmiä, banaanin, appelsiineja, viinirypäleitä ja seassa oli myös munakoiso. Nämä olivat ikäänkuin tarjottimella pöydän päässä lähellä. Pöydän toisessa päässä taka-alalla näen pöydän ääressä istuvan alastomaan naisen, jonka toinen käsi ja jalka lepäävät pöydällä.

Maalaus on suurimmaksi osaksi mustavalkoinen. Ainoastaan hedelmissä, munakoisossa ja tarjoiluastiassa on käytetty kevyesti värejäkin. Näissä käytetyt värit ovat enimmäkseen violetin ja keltaisen sävyjä, jotka ovatkin vastavärit keskenään. Violettia sävyä on käytetty viinirypäleiden ja munakoison lisäksi banaanin varjostuksessa. Keltaisen sävyillä on banaanin ja appelsiinien lisäksi luotu valotusta hedelmäastiaan. Hieman myös vihreän sävyä näen munakoison karassa sekä muutamissa varjostuksissa.

Kuten aiemmin kuvailin, sommitelmassa etualalla ovat hedelmät ja nainen taaempana. Tämän syvyysvaikutelman luomiseksi hedelmät on maalattu alalaitaan ja suuriksi. Nainen on kuvassa ylempänä ja pienempänä kuin hedelmät, joka luo vaikutelman, että hän on kauempana. Tarjoiluastia, jossa hedelmät ja munakoiso ovat, on kutakuinkin sivuttaissuunnassa keskellä teosta. Samoin taustalla olevan nainen. Naisen katse näyttäisi kohdistuvan astiaan.  

Tulkinnassa lähdin liikkeelle teoksen nimestä, joka on suomeksi munakoiso. Pohdin johtuuko tämä siitä, että muut etualalla olevat värikkäämmät huomionkiinnittäjät ovat hedelmiä, paitsi munakoiso. Jokin salaperäisyys tähän munakoisoon varmasti liittyy, sillä sitä ei yhtä usein näe hedelmäkorissa kuin banaania, viinirypäleitä ja appelsiineja. 

Aivan toisesta näkökulmasta tarkasteltuna, viinirypäleet sekä mustavalkoisena ja alastomana kuvattu ihminen tuovat mieleeni kreikkalaista taidehistoriaa. Nainen näyttää hieman patsaalta mustavalkoisuudesta johtuen. 

Kaiken kaikkiaan nainen näyttää hyvin rennolta ja levolliselta katsellessaan hedelmiä. Yksi tulkintani voisi olla, että seuraavaksi nainen saattaisi kurottaa kohti hedelmiä, mutta mielestäni pöytä näyttää niin pitkältä, ettei hän näitä saavuta, vaikka kapuaisi vähän pöydän päällekin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti